Quick Vehicle Finder
Find the right solution for your vehicle

Questions & Answers

2016 RAM 3500 CANBUS Problem

0 votes

Today I tried installing the Evo-All to a 2016 Ram 3500 diesel using the T-harness. I made it to step 7 and could not get past that. 

In step 7 it says “No key = Red” and “Key in= Red and blue”. Whenever i put the key in, the red and blue will stay on for a few seconds then only the blue will stay on. Is this supposed to happen?

I then put it into the RUN position but it will not flash rapidly. If I put it back into OFF, the blue will go back to solid.I checked the CANBUS wires multiple times and made sure they were at the right spot. I even switched them. In step 8 it says “ignition off= red” and “ignition on= red and blue off”. I dont see a red light after step 7 but the blue does turn off when the ignition is on.  One thing I did notice though was that the CAN-HIGH wire Grey/White Pin6 on the guide is a different color on my truck; its sort of a tan color but it is still pin 6. The yellow wire DOES match up. Would this have to do with anything?

I followed the intructions on how to test the CANBUS connection and ignition(https://fortin.ca/en/qa/403/programming-evo-all). The ignition is good but whenever I put it in RUN, the blue light will not flash so im sure its a CANBUS problem i just cannot figure out what it is. I also tried resetting the module and it did not work. I updated  it to the latest firmware and even dropped it down to the one it says on the guide but that did not work either. I also tried waiting in between the steps and no luck. Any help is appreciated. 

asked Dec 23, 2018 in Ram by Juan Becerra (320 points)

Please log in or register to answer this question.

...